Liity Osuuskunta Ehta Rahan jäseneksi

| syys 27, 2016 |

Mukaan talouden muutokseen

Osuuskunta Ehta Rahassa teemme näkyväksi taloutta, joka lähtee voiton tavoittelun sijaan ihmisten ja maapallon tarpeista. Haluamme saada rahan kiertämään paikallisesti ja läpinäkyvästi, jotta sen vaikutukset olisi helpompi nähdä.

Yhteishyvän talouden perusta on perustarpeet: ruoka, koti, ympäristö ja tasa-arvoiset mahdollisuudet toteuttaa omaa tehtäväänsä maapallolla. Ehtan talouden tekeminen lähtee tarpeisiin vastaamisesta, ei voiton tavoittelusta.

Konkreettinen työkalu kestävän maailman rakentamiseksi

Osuuskunta Ehta Rahan jäsenyys tarkoittaa sitä, että olet osuuskunnan asiakasomistaja. Osuustoiminnallinen yritysmuoto tarkoittaa sitä, että osuuskunnan omistavat sen palveluja käyttävät asiakasomistajat, jotka ovat sijoittaneet yrityksen pääomaan kukin samansuuruisen osuusmaksun. Päätösvaltaa osuuskunnan kokouksessa käyttävät kaikki osuuden ostaneet asiakasomistajat, ja he ovat keskenään samanarvoisia. Osuusmaksu on siis kertasijoitus osuuskunnan pääomaan.

Ehtan Rahan jäsenenä tulet mukaan rakentamaan konkreettista työkalua, josta on apua paikallisten, ekologista ja sosiaalista kestävyyttä edistävien hankkeiden rahoittamisessa. Haluamme luoda Osuuskunta Ehta Rahasta läpinäkyvän ja pitkäaikaisen työkalun yhteishyvän talouden luomiseen. Toteutamme joukkorahoituskampanjoita, annamme neuvontaa talousasioissa, teemme kirjanpitoa hyvin monimuotoisille hankkeille ja samalla etsimme uusia, kestävään taloudeen liittyviä käytäntöjä. 

Opitaan yhdessä tekemään uutta

Taloudesta oppimisen ottaminen omiin käsiin on voimauttavaa. Ehta Rahassa opitaan yhdessä ja käytännön kautta, mitä tarkoittaa ekologisesti ja sosiaalisesti terve talous.

Neuvontaa ja kirjanpitoa omasta osuuskunnasta

Osuuskunnan jäsenenä saat talousneuvontaa jäsenhintaan 45 euroa + alv/tunti (norm. 58,37 e + alv/tunti) sekä halutessasi pääset vaikuttamaan osuuskunnan suuntaan ja päätöksentekoon. Toiminnan jatkuessa osuuden arvo nousee ja sille on mahdollista saada korkoa.

Onko sinulla tarpeita, jotka talousneuvonnan, kirjanpidon tai joukkorahoituksen kautta voisi saada toteutetuksi?

Joukkorahoituslain muutos 1.9.2016 – tarvitsemme pääomaa

Uusi joukkorahoituslaki tuli voimaan 1.9.2016. Lain mukaan laina- ja pääomamuotoista joukkorahoitusta tekevien yhteisöjen on rekisteröidyttävä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisteriin. Toimiakseen joukkorahoitusalustana niillä tulee olla omaa pääomaa 50.000 euroa, jonka katsotaan olevan perusta alustan taloudelliselle vakaudelle.

Koska Osuuskunta Ehta Rahan työkalut – yhteisölliset joukkovelkakirjalainat, yhteisöbondit sekä osuus- ja osakeannit – ovat laina- ja pääomamuotoista rahoitusta, olemme aloittaneet rekisteröitymisen työstämisen.

Ehta Rahan oma pääoma on nyt 30.6.2017 30.560 euroa, joka koostuu osuusmaksuista 10.560 euroa sekä osuuspääomasijoituksesta 20.000 euroa. Lisää pääomaa tarvitsemme 19.440 euroa.

Uuden jäsenen osuusmaksu on 50 euroa. Halutessasi voit osallistua myös suuremmmalla summalla. Kun jäsenmäärä kasvaa, myös osuuspääoma kasvaa. Samalla verkoston laajentuessa osuuskunnasta tulee vakavasti otettava toimija rahoituksen kentällä Suomessa.

Taloustietoja

Tilinpäätös 2016 (PDF)

Tilinpäätös 2015 (PDF)

Eroaminen osuuskunnasta

Jäsen voi erota Osuuskunta Ehta Rahasta halutessaan. Jäsenen erotessa osuusmaksu palautetaan hänelle tilikauden päättyessä eli kuluvan vuoden joulukuun viimeisenä päivänä (31.12.) Eroilmoitus on jätettävä kirjallisesti sähköpostilla osoitteeseen info@ehtaraha.fi.   Viite: Osuuskuntalain 3 luku 2§ ja 4§ sekä 17 luku   

Vaikuttaako Osuuskunta Ehta Rahaan kuuluminen työttömyysetuuteen?

Osuuskunnan jäsenyys oikeuttaa alennuksiin joistakin osuuskunnan palveluista, mutta jäsenyys ei vaikuta työttömyysetuuteen tai sosiaaliturvaan. Osuuskunta Ehta Raha ei ole laskutusosuuskunta, eikä jäsenyys automaattisesti muodosta työsuhdetta osuuskuntaan.

Osuuskunta Ehta Rahassa on yli 80 jäsentä (14.1.2017) ja jäsenmäärä toivottavasti kasvaa vielä paljon, joten yhden jäsenen omistusosuudeksi tulee alle 0,8%. Osuuskunnan jäsenyyden katsotaan vaikuttavan sosiaaliturvaan vain silloin, jos osuuskunnassa on alle 7 jäsentä, joten myös tämän mittarin mukaan Osuuskunta Ehta Rahaan kuuluminen ei vaikuta sosiaaliturvaan tai työttömyysetuuteen.

Osuuskunnan säännöt

Osuuskunnan ajantasaiset säännöt voit ladata tästä (PDF)

Saannot Osuuskunta Ehta Raha 15.10.2015

Liity jäseneksi

Pääset mukaan luomaan konkreettista työkalua kestävän maailman rakentamiseksi.

Saat talousneuvontaa omasta osuuskunnastasi jäsenhintaan 45 euroa / tunti (+ alv 24%)

Pääset halutessasi vaikuttamaan osuuskunnan päätöksentekoon ja kehittymiseen.

Toiminnan jatkuessa osuuden arvo nousee ja sille on mahdollista saada korkoa.

Osuusmaksu palautetaan, jos myöhemmin haluat erota osuuskunnasta.

Kun haluat tukea toimintaa enemmän, voit ostaa osuuden suuremmalla summalla. Tämä ei kuitenkaan vaikuta äänimäärääsi osuuskunnan kokouksissa.

 

Pin It on Pinterest

Share This