Mikä on Osuuskunta Ehta Raha?

Ehta Raha on yhteishyvän talouden työkalu. Yhteishyvän talous on visio inhimillisestä ja kestävästä taloudesta ja elämäntyylistä. Vision mukaan yritysten toimintatapojen tulisi kuvastaa samoja arvoja kuin ihmiselämässä yleensäkin. Yhteishyvän taloudessa tärkein taloudellinen tavoite ei ole voiton tai osakkeenomistajien tuoton maksimointi vaan yhteishyvän arvon kasvattaminen. EHTA raha tekee joukkorahoitusta, jossa ekologisten, sosiaalisten ja kulttuurihankkeiden rahoitusta tarvitsevat tekijät löytävät rahoittajia. Rahoittajat ovat paikallisia ihmisiä ja yhteisöjä sekä kauempanakin asuvia ihmisiä, joille rahoituksen hakijan toiminta on sydäntä lähellä.

Mitä teemme Ehta Rahassa?

Osuuskuntamme palvelee sinua erilaisin rahoitusratkaisuin. Joukkorahoitusta ovat joukkovelkakirjamuotoiset yhteisöbondit, laina- ja takuupiirit. Sitä ovat myös yhteisölliset osuus- ja osakeannit. Rahoituksen muoto määräytyy sen mukaan, kuka sinä olet ja millaista rahoitusta tarvitset. Tarjoamme eettisiä ja vaihtoehtoisia sijoitusmahdollisuuksia ihmisille tai yhteisöille, jotka haluavat sijoittaa rahansa läpinäkyvästi. EHTA neuvonta on talousneuvontaa pienille yrityksille ja yhdistyksille jokapäivän talousasioista. Talousneuvola on liikkuva talousasioiden kysymispaikka, joka vierailee tapahtumissa ja työntekopaikoilla. Teemme myös budjetointia ja kilpailutusten tarjouksia. EHTA kirjanpito on taloushallinnon rutiineja: palkanlaskentaa, liikekirjanpitoa, laskutusta, budjetointia, veroilmoitusten tekemistä ja erilaisia raportteja. Teemme yhteiskehittämishankkeita mm. ikäihmisten palveluiden kehittämiseksi. “Pidä paikallisesta” -työ tarkoittaa sitä, että ostamalla paikallisia tuotteita ja palveluita luomme työpaikkoja yhteisöihin, joissa elämme.

Mistä olemme tulleet?

Olemme peräisin vuonna 2012 alkaneesta Pankki 2.0 -aloitteesta, jossa tehtiin selvitystyö eettisen pankkitoiminnan tarpeesta Suomessa. Kyselyiden perusteella todettiin, että eettisen pankin perustamiselle ei ole vielä riittävästi tarvetta Suomessa. Pankki 2.0-aloite päättyi syyskuussa 2015. Selvitystyön perusteella saimme selville, että kysyntää on yhteisöllisille rahoitusratkaisuille ja läpinäkyville sijoitusmahdollisuuksille. Tätä työtä jatketaan Osuuskunta Ehta Rahassa. Pankki 2.0- aloitteessa selvitystyötä tehtiin toimintatutkimusmenetelmällä, jossa tutkijat itse toimivat eli tekivät sitä mitä tutkittiin. Sen jälkeen he havainnoivat mitä tapahtui ja onnistuiko se, jonka jälkeen toimintaa muutettiin havainnointiin perustuen. Tutkimme läpinäkyvää rahoitusta tekemällä tamperelaisen Luomulaatikko Oy:n kanssa yhteisöllisen osakeannin vuonna 2013. Osakeannissa kerättiin 120.000 euroa uutta pääomaa ja saatiin 320 uutta osakasta yhtiöön. Luomulaatikon jälkeen teimme yhteisöllisen joukkovelkakirjalainan eli yhteisöbondin ähtäriläisen Gaijan Luomukylä ry:n kanssa vuonna 2014 sekä Vantaan Nicehearts ry:n kanssa vuonna 2015. Kumpikin yhdistys on paikallisesti tärkeä toimija. Paikallistalouden teemaa pilotoimme Laajasalossa tekemällä paikallistalouden kartan paikallisten yrittäjien ja toimijoiden kanssa. Työ vei meidät nuorten työllistämisen pariin ja kesällä 2015 työllistimme yhdessä Saaremme Lähiosuuskunnan, Laajasalo Degerö seura ry:n, Saaremme Puodin ja Palvelukoti Sofian kanssa 36 nuorta kesätöihin. Nuorten kesätyökampanja sai Arvoliiton kunniamaininnan syksyllä 2015.

Miksi rahoituksen täytyy olla läpinäkyvää?

Eettistä rahoitusta tehdään eri motiivista kun taloutta yleensä tällä hetkellä. Rahoitettavat kohteet ratkaisevat erilaisia ihmisten tarpeita. Ehta Raha itse ratkaisee rahoituksen tarvetta. Ilman läpinäkyvyyttä emme pysty uskomaan, että taloutta tehdään muulla motiivilla kun maksimaalisen voiton tavoittelun vuoksi. Uskomme että meillä täytyy olla mahdollisuus käydä paikan päällä tarkistamassa, minne rahani todellisuudessa on käytetty.

Minne menemme?

Paikallisesti olemme pääkaupunkiseudulla, mutta menemme sinne minne meitä kysytään. Tämän lisäksi myös  kaikkialle Suomeen, missä on hyviä maailmaa parantavia hankkeita. Mikä maailmaa parantava hanke sinulla on mielessäsi? Tarvitsetko siihen rahoitusta? Se voisi olla Ehtaa Rahaa. VIlkaise myös keitä olemme!

Lue osuuskunnan säännöt (PDF)

Tutustu toimintakertomukseen vuodelta 2018 

Tutustu tilinpäätökseen vuodelta 2018 (PDF)

Tilaa Osuuskunta Ehta Rahan uutiskirje

* indicates required
Email Format

EU:n tietosuojalain mukaan meillä on oltava kirjallinen vahvistus siitä, että haluat saada meiltä viestejä. Vahvista, millä kaikilla tavoilla voimme olla sinuun yhteydessä:

Jos jostain syystä et halua enää saada sähköpostia Osuuskunta Ehta Rahalta, voit poistua sähköpostilistaltamme koska tahansa sähköpostiviestien lopusta löytyvällä linkillä. Kohtelemme antamiasi tietoja kunnioittavasti, emmekä luovuta niitä kolmansille osapuolille. Voit lukea lisää tietosuojastasi osuuskunnan verkkosivuilta tietosuojaselosteesta. Tilaamalla uutiskirjeemme annat suostumuksesi siihen, että käytämme tietojasi tietosuojaselosteessa mainitulla tavalla.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Haluatko tietää lisää?

Kysy lisätietoja, jätä palautetta, pyydä yhteydenottoa!

Pin It on Pinterest

Share This