Saaremme lähiosuuskunta

Saaremme lähiosuuskunta

Saaremme lähiosuuskunnan jättipalsamitalkoot

Saaremme lähiosuuskunta on 10 laajasalolaisen loppuvuonna 2012 perustama osuuskunta. Se järjestää lähellä tuotettuja palveluita ja tuo alueella asuvien saataville lähellä tuotettua, tuoretta ja sesongin mukaista ruokaa ja elintarvikkeita kohtuulliseen hintaan. Osuuskunta myös edistää luomutuotantoa ja kestävän kehityksen periaatteita.

saaremme.fi

Saaremme lähiosuuskunta pyörittää aktiivista ruokapiiriä Laajasalossa. Ruokapiirit edustavat osuuskuntalaisten mielestä arjen aktivismia, jossa kansalaiset voimaantuvat ja pääsevät itse vaikuttamaan ruokahuoltoonsa.

Pientuottajille ruokapiiri on kumppani,  jonka kanssa voi käydä kauppaa keskusliikkeitä pienemmillä tai satunnaisilla tuote-erillä ja vähäisemmällä hintakilpailulla sekä yhdessä neuvotella kaupankäynnin ehdoista. Ruokapiirivaihdanta on reilua, koska piiriläisille on tärkeää tietää kenelle ruuasta maksettu hinta menee ja että tuottaja saa työstään asianmukaisen korvauksen.

Vieraskasvit veks ja nuorille töitä Laajasalossa!

Tarina jättipalsamitalkoista

Laajasalon lehdot saniaisineen, kortteineen, vuohenputkineen ja muine lajeineen ovat saaneet kilpailijakseen Himalajalta kotoisin olevan jättipalsamiin, jolle ei Suomessa ole luonnollista hillitsijää. Laji on agressiivinen leviäjä. Yksi kasvi voi muodostaa 4000 siementä, jotka sinkoutuvat ympäristöön jopa seitsemän metrin päähän.

Saaremme lähiosuuskunta teki kevään ja kesän 2015 aikana nuorille kesätyötalkookampanjan, jossa etsittiin paikallisia kotitalouksia ja asunto-yhtiöitä työllistämään paikallisia nuoria kesätyöhön. Lähiosuuskunta palkkasi nuoret ja asiakkaat maksoivat siiivouksesta ja puutarhatyöstä osuuskunnalle.

Kesäkuussa kesätyötalkoissa tartuttiin paikalliseen vieraslajiongelmaan ja päätettiin lähteä kitkemään haitallista jättipalsamia pois. Syntyi joukkorahoituskampanja ”Vieraskasvit veks Laajasalosta”, jossa kerättiin paikallisilta asukkailta 3.029 euroa jättipalsamin kitkentään. Rahoilla palkattiin kuusi paikallista nuorta kesätyöhön.

Miten rahoitus kerättiin

Vieraslajista tiedotettiin paikallisesti Lähiosuuskunnan ja Saaremme Puodin Facebook-sivuilla sekä levittämällä kampanjaesitteitä lähiympäristöön. Kitkentään kannustettiin netissä sekä sähköpostitse. Kampanjaan osallistuneet ostivat jättipalsamin kitkentää haluamallaan summalla. Osallistua saattoi sekä netin kautta että ostamalla paikallisesta kaupasta jättipalsamisetelin. Kampanja oli voimassa kesäkuun 2015.

Kuusi Laajasalon ostoskeskuksen paikallista liikettä, Pirjo Mönkkösen kukkakioski, kesäkahvila Brita, Saaremme Puoti, Ravintola Iman, Pub Kapteenin Kajuutta ja K-Supermarket Laajasalo lähtivät mukaan kampanjaan ja myivät kitkentäseteleitä. Yhden nuoren palkkaamiseen saatiin avuksi myös Helsingin kaupungin kesäseteli.

Osallistujien näkemyksiä

Kukkakauppias Pirjo Mönkkönen kiinnitti jättipalsamisetelin kukkakioskinsa ikkunaan. Jättipalsamit ja niiden kitkeminen on tullut Mönkköselle tutuksi omalla tontilla. ”Tuen hanketta täydellä sydämellä. Asia on hyvä sekä luonnonsuojelun että nuorten työlllistämisen kannalta.”

Ravintola Imanin Mustafa Jawhar tietää itse miten suuri työ on löytää työpaikka, josta saa rahaa elämiseen. Sosiaalirahasta irtipääseminen antoi Mustafalle voimaa etsiä omaa bisnestään monesta eri paikasta ennen kuin nykyinen paikka löytyi. Edellinen pizzerian pitäjä auttoi häntä ja Mustafa haluaa avun kiertoon: ”yhteisö voi auttaa nuoria, joille ei vielä ole ehkä kertynyt niin paljon kokemusta ja voimaa, löytämään oman paikkansa.”

”Joukossa on voimaa”, toteaa K- Supermarket Laajasalon Hannu Roine.  Mukaan lähteminen oli K-kauppiaalle helppo päätös. Laajasalo ja sen ihmiset omana pienenä talousyhteisönä voivat saada paljonkin hyvää aikaiseksi, uskoo Roine.

 

Pin It on Pinterest