Mitkä ovat olleet parhaita hetkiä elämässäsi? Eikö ne hetket, joissa tunsit voimakkaasti olevasi läsnä omassa elämässäsi? Mikä tekee elämästä elämisen arvoista? Eikö merkityksellisyyden kokemus? Se, että teet jotain, jonka osaat, josta nautit ja jota maailma tarvitsee.

Arto O. Salonen, kestävän hyvinvoinnin asiantuntija ja Helsingin yliopiston dosentti, luennoi Rahoitusvoimalan järjestämässä Oriveden paikallistalouden kehittämispajassa 24.5.2017 otsikolla Talousevoluutio, tiedostavat valinnat ja onnellisuus.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8QW4IAXCYD0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Salonen haastoi luennollaan ajattelemaan taloutta syvemmin kysymällä, mitä on edistys. Kokemus elämän merkityksellisyydestä ei enää viime vuosikymmeninä ole parantunut, vaikka tuotannon tehokkuus on tehdyt jättiloikan. Olemme vauraampia kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa, mutta rahat ovat loppu.

Sivistys on sitä, että tulevat sukupolvet voivat olla meistä ylpeitä.

Hyvän elämän tavoittelu on kaventunut pakonomaiseksi talouskasvuksi. Eksponentiaalisen kasvun tiellä on kuitenkin synkkä tulevaisuus, sillä talouskasvu perustuu luonnonvarojen hyödyntämiseen. Niitä on käytettävissä yhden maapallon verran.

Läpinäkyvyyden vaatimukset voimistuvat viikko viikolta. Kansalaiset ymmärtävät yhä paremmin millaisia vaikutuksia heidän jokapäiväisillä valinnoillaan on. Haluamme hyvää enemmän kuin pahaa.

Tulevaisuuden valtavirtatalous yhdistää omaa etua ja yhteistä hyvää. Se puuttuu yhteiskunnallisiin epäkohtiin, ja vastaa entistä enemmän ihmisen todellisiin tarpeisiin mielihalujen tyydyttämisen sijasta.

Hyödyntämätön hyvinvoinnin lähde on siinä, että voimme kasvattaa aineetonta sosiaalista ja kulttuurista pääomaamme rajattomasti! Loppujen lopuksi ratkaisevaa on kokemus tämän hetken täyteydestä.

Miten maksimoida elämän merkityksellisyys?

1. Tunnista kuinka jokapäiväiset valintasi ovat yhteydessä ympäröivään maailmaan. Tee valintoja, jotka liittävät sinut siihen, mitä pidät tärkeänä. Suklaansyöjät naapurit eivät asu Suomessa, vaan siellä mistä kaakao tulee.

2. Erota tarpeet mielihaluista. Mieti, mitä tarvitaan enemmän ja mitä vähemmän hyvän elämän elämiseksi?

3. Asetu rikastavaksi osaksi niitä yhteisöjä, joissa vaikutat. Edistys perustuu siihen, että saat lähelläsi olevat loistamaan omassa elämässään. Jokainen meistä haluaa saada tunnustusta omasta arvokkuudestaan.

 

Katso koko luento [49:40] ja diat

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fehtaraha%2Fvideos%2F1778708485479309%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe><!-- [et_pb_line_break_holder] -->
<iframe src="//www.slideshare.net/slideshow/embed_code/key/leapt8yPdyOm7m" width="595" height="485" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" style="border:1px solid #CCC; border-width:1px; margin-bottom:5px; max-width: 100%;" allowfullscreen> </iframe> <div style="margin-bottom:5px"> <strong> <a href="//www.slideshare.net/ehtaraha/arto-o-salonen-talousevoluutio-tiedostavat-valinnat-ja-onnellisuus-76451443" title="Arto O. Salonen: Talousevoluutio, tiedostavat valinnat ja onnellisuus " target="_blank">Arto O. Salonen: Talousevoluutio, tiedostavat valinnat ja onnellisuus </a> </strong> from <strong><a target="_blank" href="https://www.slideshare.net/ehtaraha">Osuuskunta Ehta Raha</a></strong> </div>

Pin It on Pinterest

Share This